Egy közelgő hidegfront hatására ma már labilissá válik felettünk a légkör, ami kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek, illetve a záporok, zivatarok kialakulásának. A nap első felében még folytatódik a napos, száraz, strandidő, majd a késő délutáni órákban már időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan záporok, heves zivatarok is előfordulhatnak majd. A napi maximum hőmérsékletek még kevéssel 30 fok felett alakulnak, a zivatarok mögött azonban már megkezdődik a hűvösebb levegő beáramlása, így az esti óráktól fokozatos lehűlés kezdődik. 

Késő estétől egy kiterjedtebb csapadékzóna éri el térségünket, hatására többfelé várható újabb eső, zápor, zivatar. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. 

A vasárnap eleinte folytatódik az esős idő, majd a délutáni órákra a csapadékzóna kelet felé elhagyja térségünket, így lassan megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása, de sok napsütésre ezek után sem számíthatunk. A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati széllel az eddigieknél jó 10 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 20-22 fok között alakulnak majd. 

A front mögött északnyugati áramlás alakul ki felettünk, így jelentősebb felmelegedésre a jövő hét elején sem számíthatunk. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szombat: eleinte napos, száraz idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A késő esti, éjszakai órákban egy kiterjedtebb csapadékzóna hatására sokfelé várható jelentős eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél fokozatosan megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A napi maximum hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak, a késő délutáni órákban azonban fokozatos lehűlés kezdődik. 

null

Vasárnap: eleinte folytatódik az erősen felhős, vagy borult idő, többfelé esővel. záporral, majd a déli óráktól várhatóan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét első felében folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő, majd ezt követően jelentős felmelegedés kezdődik, fokozatosan visszatér a kánikula. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, nyár, időjárás