Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, a leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb kevés gomoly, illetve fátyolfelhőzet jelenhet meg az égen.

Az anticiklon fölé déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így fokozatos felmelegedés kezdődik, a hét második felében már kevéssel 30 fok feletti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Az igazán forró levegő ezúttal határainkon kívül marad, így a múltkorihoz hasonló extrém hőség nem várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő.

Szerda: túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk, csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: napos, száraz idő várható. A déli délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntekig még tovább melegszik a levegő, majd szombat napközben egy hidegfront határára fokozatos lehűlés kezdődik, vasárnap már a szokásosnál hűvösebb idő várható. A jövő hét elején újabb felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kániula, hőség, nyár, csapadék, időjárás