A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontrendszerek messze elkerülik térségünket. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen.

Időközben az anticiklon fölé déli áramlással egyre melegebb léghullámok érkeznek, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, szerdán már részleges kánikula várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. A késő esti órákra 18-20 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire napos idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul, de néhol ennél hűvösebb is lehet. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A déli, délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntekig tovább melegszik az idő, majd a hétvégén egy markáns hidegfront hatására lehűlés kezdődik. A front átvonulását záporok, zivatarok és viharossá fokozódó szél kíséri majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kániula, nyár, hőség, csapadék, időjárás