Egy közelgő hidegfront előterében ma már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ami kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek, illetve a heves zivatarok kialakulásának. 

A záporok, zivatarok megjelenésére főleg a délutáni, esti óráktól számíthatunk, míg az éjszakai órákban egy kiterjedtebb csapadékzóna is áthaladhat majd felettünk. Kissé már mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban még többnyire 30 fok felett alakulnak majd. 

Hétfőre megérkezik fölénk a hűvösebb levegő, a nappali maximum hőmérsékletek már csak 24-26 fok között alakulnak majd. Eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd napközben elvékonyodik a felhőzet, már csak elszórtan fordulhatnak elő futó záporok.

Keddtől megnyugszik az idő, ismét erősödik a nappali felmelegedés. 

 A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

 Vasárnap: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással. A délutáni, esti óráktól egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, heves zivatarok. Egy-egy erősebb zivatargócban felhőszakadás, jégeső, illetve 100km/h-nál erősebb széllökések is előfordulhatnak majd. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

null
 

Hétfő: eleinte még esősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, majd napközben csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

null
 

Távolabbi kilátások: szerdától további erős felmelegedés várható, néhány napra visszatér a kánikula. Csütörtök este azonban újabb hidegfront érkezik, péntekre jelentősen visszaesik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, szalinay, időjárás