Újabb országos hajnali melegrekord dőlt meg szombaton a fővárosban - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t. Többfelé heves zivatarokkal érkezik a hidegfront.

 Mint kifejtették: eddig ezen a napon a legmagasabb minimum-hőmérsékletet 2012-ben Pécsett mérték, 24,2 fokot. Szombatra virradóra az országban többfelé nem csökkent 25 fok alá a hőmérséklet, és ezzel megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. A legmagasabb hőmérsékletet Budapest Lágymányoson mérték, ahol a leghidegebb órákban is csak 26,6 fokig hűlt le a levegő: így ez lett az új napi országos minimum-rekord.

 A legfrissebb veszélyjelzés szerint a tartós hőség miatt továbbra is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten és Pest továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében.

 Szintén a hőség a miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

 Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: éjszaka és vasárnap reggel az északi, északnyugati területeken helyenként, majd napközben egyre inkább délebbre, és már nagyobb számban várható zivatarok kialakulása. Késő délutántól helyenként heves zivatarok is kialakulhatnak, legnagyobb eséllyel  a Dunántúl középső területein és az Alföld nyugati részén - írták, de megjegyezve: "ebben azonban viszonylag nagy a bizonytalanság".

 Heves zivatarban lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadékra, 2 centiméter körüli jégátmérőre, 80 kilométer/órát meghaladó széllökésekre is számítani kell - hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat.

További részletek időjósunk szombati cikkében olvashatók!

Címkék: rekord, meleg, időjárás