Ma még száraz levegő lesz felettünk, ezért sok lesz a napsütés, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet. Alig érezhetően, de már egy árnyalattal kevésbé meleg léghullámok szivárognak fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek azonban még így is 35 fok közelében alakulnak majd.

Holnaptól változás kezdődik időjárásunkban, egy hidegfront közelíti meg térségünket. A front előterében nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, így erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés és a délutáni óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Egy-egy hevesebb zivatargócban felhőszakadás, jégeső, károkozó szélvihar is előfordulhat majd. 

Hétfőre áthalad felettünk a hidegfront, amely mögött az eddigieknél jóval frissebb léghullámok érik el térségünket. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérsékletre már csak 25-27 fok között alakul majd. Eleinte még előfordulhatnak esők, záporok, majd napközben csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

 A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

 Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A változóirányú szél megélénkül. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 26-28 fok közé enyhül a nagy meleg.

null

 Vasárnap: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, főleg a délutáni, esti óráktól alakulhatnak ki záporok, heves zivatarok. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő. 

null

 Hétfő: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. Az északnyugati szél megerősödik, néhol esetleg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő. 

null
 Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől, szerdától ismét melegszik az idő, a tartós, extrém hőség azonban nem tér vissza. Péntekre újabb hidegfront éri el térségünket, hatására ismét visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, szalinay, időjárás