Somogy megyében a napi középhőmérséklet már elérheti a 30 fokot, így a legmagasabb, harmadfokú hőségfigyelmeztetés lépett életbe!

Az afrikai eredetű, igen meleg léghullámoknak még további utánpótlása van, ezért a következő napokban még folytatódik az extrém hőség, a nappali hőmérsékletek többnyire 37-39 fok között alakulnak majd. Az idő előrehaladtával már az éjszakák sem hoznak jelentős felfrissülést, a városokban már nem hűl 25 fok alá a levegő.

Kezdetben száraz levegő lesz felettünk, így sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb kevés gomoly, vagy fátyolfelhő jelenhet meg az égen. Vasárnap délutántól aztán egy közelgő hidegfront előterében már kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, emiatt növekszik a zápor, zivatarhajlam, egyre fülledtebb lesz az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 37-39 fok között alakul, de a déli határvidéken akár 40 fok is lehet. Késő estére 28-30 fok közé enyhül a nagy meleg.

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkülhet. A hajnali órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. A délutáni órákra 36-38 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: eleinte napos, száraz idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan záporok, heves zivatarok is előfordulhatnak majd. A változó irányú szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: hétfő hajnalra átvonul felettünk a hidegfront, amely mögött már jóval frissebb léghullámok érkeznek fölénk. Jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, a csúcshőmérsékletek már csak 30 fok közelében alakulnak majd. Kedden átmenetileg kissé melegszik az idő, majd szerda napközben újabb hidegfront érkezése valószínű, a hét második felére ismét visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissülés, hőség, nyár, kánikula, időjárás, csapadék