Időjárásunkat egy anticiklon alakítja, így a változékony időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet.

Az anticiklon fölé déli áramlással továbbra is igen meleg léghullámok érkeznek, ezért a következő napokban kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 40 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, a nagyobb városokban már nem hűl 25 fok alá a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél kissé megélénkülhet. A délutáni órák hőmérséklete 36-38 fok között alakul. Késő estére 27-29 fok közé enyhül a meleg.

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. A délutáni órákra 37-39 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: nagyrészt napos, száraz idő várható, néhol azonban átmenetileg megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. A délutáni órákra 37-39 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnap még folytatódik a forróság, de már nem lesz zavartalan a napsütés, szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Hétfőtől aztán egy hidegfront hatására fokozatosan enyhül a nagy meleg, a hét közepén már kellemes nyári időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissülés, kánikula, hőség, nyár, csapadék, időjárás