Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése augusztusra.
A modell összességében az átlagosnál melegebb, szárazabb idővel számol. A hónap során különböző erősségű hőhullámok, illetve átmeneti kisebb lehűlések, felfrissülések váltogatják majd egymást.

Európa északnyugati, északi tájain tovább folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek helyenként a 20 fokot sem érik el. Ezzel szemben a kontinens középső, valamint déli tájain tartja magát a nagy meleg, időnként 40 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A jelentős időjárás változást okozó ciklonok, illetve azok frontjai a Kárpát-medencétől jóval északabbra haladnak, így a csapadék zöme is ezen területek fölé összpontosulhat majd. Európa középső és déli tajai felett döntően anticiklonális hatások érvényesülhetnek, azaz a leszálló légmozgások következtében összességében az átlagosnál jóval szárazabb idő valószínű (lásd.: 2. ábra).

A nyugati, északnyugati ciklonok előoldali áramlásában gyakran érkezhet fölénk afrikai eredetű, igen meleg levegő, ilyenkor átmenetileg jóval az átlagos fölé emelkedik a hőmérséklet. A forró és hűvös légtömeg határvonala, ütközőzónája néha a közelünkbe húzódhat majd, így az északi szélességek fölött haladó frontok is megközelíthetik, súrolhatják térségünket.

A száraz hőhullámokat tehát időnként néhány napos változékonyabb, záporokkal, zivatarokkal tarkított kellemes idő válthatja fel. A várható csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd, így lesznek helyek, ahol fokozódik az aszály.

A jelenlegi modellszámítások szerint, a hónap első dekádjában lesz a legmelegebb, ekkor a napi maximum hőmérsékletek helyenként megközelíthetik a 40 fokot. Augusztus 7-8. körül érkezhet egy hidegfront, melynek hatására felfrissül a levegő, majd ezt követően a hónap közepe felé újabb, a mostaninál gyengébb hőhullám érkezése valószínű.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál jóval bizonytalanabb, ezért csak jelzés értékű!

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése augusztusra.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése augusztusra.

3. Ábra: időjárási szempontból kettéosztott Európa. A kontinens déli felén nagy tömegű, igen meleg levegő helyezkedik el, ugyanakkor északon, északnyugaton az átlagosnál is hűvösebb az idő.

4. Ábra: az idei nyár eddigi legerősebb hőhulláma augusztus 4-7. között éri el tetőpontját, ekkor akár 40 fokos maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak majd.

5. ábra: augusztus 7. után már kissé enyhülhet a nagy meleg, majd 10. körül jelentősen felfrissül az idő. Ezt követően néhány napig az átlagosan megfelelő hőmérsékletű, kellemes nyári időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissülés, időjárás, hőség, kánikula, nyár, csapadék