Anticiklon és a fölénk érkező afrikai eredetű, igen meleg levegő együttes hatása alakítja hazánk időjárását. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz idő várható, hűsítő zápor, zivatar kialakulásának meglehetősen kicsi az esélye.

A forró levegőnek még bőven van utánpótlása, így a következő napokban további felmelegedésre számíthatunk. A hét közepén már az éjszakák sem hoznak jelentős felfrissülést, napközben pedig többnyire 35 fok feletti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A déli, délkeleti szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. A késő esti órákra 25-27 fok közé enyhül a meleg.

Kedd: napos, száraz időre számíthatunk. A déli, délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A déli, délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 36-38 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét vége felé már extrém melegre, 40 fok közeli csúcs hőmérsékletekre számíthatunk. Enyhülés augusztus 7. után valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissülés, időjárás, kánikula, nyár, hőség, csapadék