Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, a felhőoszlató, leszálló légmozgásoknak köszönhetően túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb elvétve alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar.

Az anticiklon fölé délies áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így további erős felmelegedés várható, egyre inkább 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a sok napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, vagy zivatar azonban csak néhol alakulhat ki. A délkeleti szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. A késő esti órákra 24-26 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A déli, délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 22-22 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: napos, száraz, igen meleg időre számíthatunk. A déli, délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét végéig kitart majd a hőség, a nappali maximum hőmérsékletek időnként már megközelíthetik a 40 fokot. Enyhülés augusztus 7. után valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissülés, kánikula, hőség, nyár, csapadék, időjárás