Megszűnik a hűvösebb levegő utánpótlása, ma már kismértékű felmelegedés kezdődik, a délutáni órák hőmérséklete többnyire 25 fok felett alakul majd. A következő napokban egy anticiklon erősödik meg felettünk, így a változást okozó frontok már messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb elvétve alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar.

Időközben az anticiklon fölé déli áramlással több-hullámban egyre melegebb légtömeg érkezik, ennek hatására erős felmelegedés kezdődik, fokozatosan visszatér a kánikula. Vasárnap már 30 fok feletti hőmérsékletekre, igazi strandidőre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol, megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: a sok napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, hűsítő zápor, vagy zivatar azonban csak néhol fordulhat majd elő. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő héten tovább fokozódik a hőség, a hét közepén már helyenként 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

Ábránkon az augusztus 3-ra várható maximum hőmérsékletek láthatók a GFS modell alapján.
Ábránkon az augusztus 3-ra várható maximum hőmérsékletek láthatók a GFS modell alapján.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissülés, kánikula, hőhullám, csapadék, nyár, hőség, időjárás