Záporokkal, heves zivatarokkal egy hidegfront érte el a Kárpát-medencét, amely az esti órákig el is hagyja térségünket. Eleinte még többfelé, majd napközben már csak elszórtan várható eső, zápor, zivatar. A megerősödő széllel az eddigieknél jóval frissebb levegő érkezik fölénk, a délutáni órák hőmérséklete már csak 23-25 fok között alakul majd. 

A front mögött északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban hűvös, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így a következő napokban is folytatódik a változékony, az ilyenkor szokásosnál hűvösebb idő. Jelentős, tartós csapadék már nem valószínű, futó záporok azonban bárhol előfordulhatnak majd. A szeles időben legfeljebb 24-25 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: Eleinte még előfordulhat eső, zápor, esetleg zivatar, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő. 

null

Csütörtök: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható kisebb eső, futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így újabb erős felmelegedés kezdődik, vasárnaptól már kánikula várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, nyár, időjárás