Meleg, labilis léghullámok érkeznek fölénk, ami kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának, melyek főleg a reggeli, illetve a délutáni, kora esti órákban fordulhatnak elő szórványos jelleggel. Kisebb körzetekben felhőszakadás, nagy méretű jég, valamint károkozó szélvihar is előfordulhat majd. Folytatódik az átlagosnál melegebb idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak majd. Az esetleges zivatarok csak rövid időre enyhítik a hőséget, sőt elvonulásuk után fokozódik a fülledtség. 

Vasárnap átmenetileg csökken a zivatarhajlam, a hőmérsékletekben pedig még nem várható lényeges változás. 

Hétfőn egy hidegfront éri el térségünket, hatására egyre nagyobb területen várhatók záporok, heves zivatarok. Az északnyugatira forduló széllel már frissebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően enyhül a nagy meleg, többnyire 28-30 fok közötti maximum hőmérsékletekre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szombat: a napsütés mellett időnként erősebben is megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat majd. A változóirányú szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. A késő esti órákra 26-28 fok közé enyhül a meleg.

null

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol fordulhat elő futó zápor, vagy rövid ideig tartó zivatar. A változóirányú szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő. 

null

Hétfő: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: keddtől csütörtökig mérsékelten meleg idő várható, majd  ezt követően újabb felmelegedés kezdődik, a következő hétvégére visszatér a kánikula. Az időszak elején még előfordulhat eső, zápor, zivatar, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, kánikula, időjárás