Északnyugati áramlással az eddigieknél kissé hűvösebb, vagy kevésbé meleg léghullámok érik el térségünket, így fokozatosan tovább csökken a hőmérséklet, ma már megszűnik a kánikula. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből bárhol előfordulhat zápor, vagy zivatar, nagyobb területre kiterjedő jelentős csapadék azonban nem várható.

Holnaptól további lehűlés várható, a nappali hőmérsékletek már a kellemes tartományban, általában 25 fok körül alakulnak majd. A reggeli órákban egy újabb front hatására többfelé lehet zápor, zivatar, majd napközben csökken a zivatarhajlam, változóan felhős, napos időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Az esti óráktól szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A változóirányú szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte még sok lesz felettünk a felhő, szórványosan záporra, zivatarra is számíthatunk, majd napközben felszakadozik a felhőzet, hosszabb napos időszakok is várhatók. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb az esti óráktól növekedhet meg tartósabban a felhőzet. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnapig még folytatódik a mérsékelten meleg idő, majd ezt követően fokozatos felmelegedés kezdődik, a jövő hét második felében már visszatérhet a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissülés, enyhülés, kánikula, zápor, nyár, hőség, zivatar, csapadék, időjárás