Somogyban a másodfokú hőségfigyelmeztetés van érvényben, azaz a napi középhőmérséklet már 27 fok felett alakulhat majd.

Egy közelgő gyenge hidegfront előterében ma felerősödik felettünk a déli áramlás, amellyel még az eddigieknél is melegebb léghullámok árasztják el térségünket. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már kevéssel 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A délutáni óráktól már kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés és néhol zápor, vagy heves zivatar is kialakulhat majd. Kedden egy árnyalattal már enyhül a nagy meleg, de még továbbra is 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Eleinte sok lesz a napsütés, majd egy újabb front hatására ismét fokozódik a zivatarhajlam.

Szerdára frissebb léghullámok érkeznek fölénk, helyenként már kevéssel 30 fok alá hűlhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire napos idő várható, átmenetileg azonban erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is kialakulhat majd. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 34-36 fok között alakul. Késő estére 26-28 fok közé mérséklődik a meleg.

Kedd: napközben változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, majd az esti óráktól már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat majd. A változóirányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, elszórtan előfordulhat zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felében tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már az átlagosnak megfelelően alakulnak majd. Jelentős csapadék nem várható, kisebb esők, záporok azonban előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissülés, hőség, nyár, kánikula, csapadék, időjárás