Déli áramlással több hullámban afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, így a következő napokban állandósul a hőség. Az éjszakák egyre melegebbek lesznek, a nagyobb városokban már egyre kevésbé frissül fel a levegő, napközben pedig helyenként 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Kezdetben a napsütésé lesz a főszerep, majd hétfő estétől egy közelgő hidegfront előterében már kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ennek hatására fokozódik a zápor, zivatarhajlam. 

Kedden már egy árnyalattal mérséklődik a nagy meleg, de még továbbra is 30 fok feletti csúcshőmérsékleteket mérhetünk majd. Napközben még a napsütésé lesz a főszerep, majd estétől ismét fokozódik a zápor, zivatarhajlam.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében:  

0709_v

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Legfeljebb elvétve fordulhat elő hűsítő zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 32-34 fok között alakul. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő. 

0709_h

Hétfő: eleinte sok lesz a napsütés, majd a délutáni, esti óráktól már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is előfordulhat majd. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő.

 

0709_k

Kedd: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a késő délutáni, esti óráktól egy újabb front hatására megnövekszik a felhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fokig melegszik a levegő. 

 

0709_egyh

Távolabbi kilátások: szerdától, csütörtöktől tovább enyhül a meleg, már az átlagosan megfelelő hőmérsékletű, nyári időre számíthatunk. A következő hétvége időjárása még kissé bizonytalan, de a jelenlegi modellszámítások szerint további lehűlésre és csapadékra számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, hőség, kánikula, meleg, időjárás