Anticiklon alakítja hazánk időjárását, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz az idő, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az anticiklon fölé déli áramlással egyre melegebb levegő érkezik, így a következő napokban további felmelegedés várható, egyre nagyobb területen emelkedik a hőmérséklet 30 fok fölé.

Csütörtökön és pénteken kissé labilissá válik felettünk a légkör, ennek hatására időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, hűsítő zápor, vagy zivatar azonban csak néhol fordulhat majd elő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomoly, illetve fátyolfelhőzet. A déli, délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: a sok napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, vagy zivatar azonban csak néhol alakulhat ki. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, helyenként előfordulhat zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét hétfőig folytatódik kánikula, sőt az időszak végén még tovább melegszik a levegő, helyenként már 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Keddtől, szerdától várhatóan enyhül a meleg és ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissülés, időjárás, kánikula, nyár, csapadék, hőség