Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése júliusra. A modell átlagos hőmérsékletű, a szokásosnál valamivel szárazabb idővel számol. Átmeneti komolyabb hőhullámok előfordulhatnak majd, de tartós extrém hőség a jelenlegi számítások szerint továbbra sem valószínű.

Európa nyugati, északnyugati tájain ciklonok és a hozzájuk tartózó hidegfrontok okoznak változékony, az ilyenkor szokásosnál hűvösebb időt.

Ezzel szemben a kontinens déli, délkeleti területein tartja magát a hőség, helyeként 40 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A Kárpát-medence és környéke a következő időszakban a két légtömeg ütközőzónájának a közelében helyezkedhet majd el.

Erre az időjárási helyzetre a változékony, de összességében nyárias hőmérsékletű idő a jellemző. A nyugati ciklonok előoldali áramlásában időnként erősebb hőhullámok is elérhetik térségünket, ilyenkor néhány napra az átlagos fölé emelkedhet a hőmérséklet. A ciklonok keletebbre helyeződésekor, azaz hátoldali áramlásukba kerülve azonban újabb és újabb adag hűvös, vagy kevésbé meleg léghullámok érkezhetnek fölénk, megszakítva ezzel az addigi kánikulát. Egy-egy erősebb front hatására akár az átlagos alá is csökkenhet a hőmérséklet. A hidegfrontok áthaladását helyenként kiadós záporok, zivatarok kísérhetik, a lehulló csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd, azaz lesznek helyek ahol ismét fokozódik az aszály.

Jelenleg meglehetősen kicsi az esélye, de a hónap második felében növekedhet felettünk az anticiklonhajlam, ennek következtében pedig akár blokkoló anticiklon, úgynevezett omega anticiklon is kiépülhet a közelünkben. Ez az erős magasnyomású képződmény elzárja a kontinens belseje felé induló hűvösebb, nedvesebb légtömegek útját, ugyanakkor biztosítja a száraz, forró léghullámok folyamatos beáramlását. A kialakult időjárási helyzet tartósan elhúzódó hőséget, országos aszályt eredményezhet.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál jóval bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júliusra.
1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júliusra.
2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júliusra.
2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júliusra.
3. Ábra: július 3-ra várható hőmérsékleti mező Európa felett. (1500m magasság)
3. Ábra: július 3-ra várható hőmérsékleti mező Európa felett. (1500m magasság)

A forró légtömeg visszaszorul a kontinens déli, délkeleti területei fölé. A kontinens középső területei felett átmenetileg északnyugati áramlás alakul ki.

4. Ábra: július 15-re várható hőmérsékleti mező Európa felett. (1500m magasság)
4. Ábra: július 15-re várható hőmérsékleti mező Európa felett. (1500m magasság)

A Kárpát-medence éppen a meleg zónába tartozik, az északnyugati, északi területeket azonban már újabb adag hűvös levegő árasztja el. Hazánk a hűvös és forró légtömeg ütközőzónájának közelében helyezkedhet majd el.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: forrós, szabadság, július, kánikula, zápor, hőség, zivatar, nyár, vihar, időjárás