A szombaton átvonult hidegfront mögött északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel továbbra is kissé hűvös, vagy kevésbé meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Hétfőig tehát folytatódik a mérsékelten meleg nyári idő, a délutáni órák hőmérséklete általában 24-26 fok között alakulnak majd. Számottevő csapadék már nem várható, legfeljebb néhol fordulhat elő átmeneti futó zápor.

Keddtől már megváltozik felettünk az áramlás, dél felől egyre melegebb léghullámok érik el térségünket. Erősödik a nappali felmelegedés, szerdáig azonban még nem tér vissza a kánikula.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, futó zápor azonban csak néhol fordulhat majd elő. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok között alakul.

Kedd: többnyire napos idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet. Az északnyugati, majd a későbbiekben délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szerdától további jelentős felmelegedés várható, a hét második felében visszatér a kánikula. A hétvégéhez közeledve ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissülés, kánikula, hőség, csapadék, nyár, időjárás