Délnyugati áramlással továbbra is meleg, időnként kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban folytatódik a kánikula, tartós, zavartalan napsütésre azonban nem számíthatunk. Ma átmenetileg stabilizálódik felettünk a légkör, így több lesz a napsütés, legfeljebb elvétve fordulhat elő rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar. Holnap azonban egy érintő front hatására ismét több lesz felettünk a gomolyfelhő és egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Helyenként felhőszakadás, jégeső, illetve károkozó szélvihar is előfordulhat majd.

Fülledt meleg idő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek továbbra is 30 fok felett alakulnak majd.

Hétfőre ismét szárazabb, néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk. Megszűnik a fülledtség és egy árnyalattal enyhül a nagy meleg.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. A késő esti órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is előfordulhat majd. A változóirányú szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő, a záporos helyeken azonban kevéssel 30 fok alá hűlhet a levegő.

null

Hétfő: nagyrészt napos, száraz idő várható, helyenként azonban erősebben gomolyfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem valószínű. Az északnyugtai szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a kisebb felfrissülés után keddtől visszatér a hőség, ismét 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Péntekig folytatódik az igen meleg idő, majd a számítások szerint a hétvégére jelentős felfrissülés érkezik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, kánikula, időjárás