Egy érintő gyenge front hatására ma ismét labilissá válik felettünk a légkör, ami kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. A napsütés mellett főleg a délutáni, esti órákban számíthatunk zivatarokra, melyek közül egyik-másik akár heves is lehet. Kisebb körzetekben nagy méretű jég, vagy 100km/h-nál erősebb, károkozó széllökések is előfordulhatnak majd.

Holnapra stabilizálódik a légkör felettünk, majd vasárnaptól ismét növekszik a zivatarhajlam. A következő napokban állandósulnak a hőmérsékletek. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő, míg napközben általában 35 fok közelébe melegszik a levegő. A növekvő páratartalom miatt egyre fülledtebb lesz az idő.

Megjegyzés: a várható zivatarok helyi keletkezésűek lesznek, így ezek pontosabb előrejelzése csak az esemény előtti 1-2 órában lehetséges. A napos, valamint az erősen gomolyfelhős, zivataros tájak térben és időben is váltakozhatnak egymással. A lehulló csapadék mennyisége szeszélyes területi eloszlást mutat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a kora délutáni, illetve az esti órákban szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Néhol hevesebb zivatar is előfordulhat. A változóirányú szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. A késő esti órákra 23-26 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet és rövid zápor, vagy zivatar is előfordulhat majd. A délnyugtai szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: a sok napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét péntekig folytatódhat a kánikula, majd ezt követően a hétvégén valószínűleg enyhül a nagy meleg.

Ilyen időnk lesz a nyáron

Összességében átlagos hőmérsékletű időre számíthatunk. Átmeneti erősebb hőhullámok előfordulhatnak majd, de hosszan tartó extrém hőség a jelenlegi számítások szerint nem valószínű. Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése a nyári hónapokra. A modell összességében átlagos hőmérsékletű, átlagosan csapadékos idővel számol. Ha hinni lehet a szezonális előrejelzésnek, akkor idén egy szélsőségektől mentes meleg, de nem túl forró nyár elé nézünk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, zápor, időjárás