Ma erős UV sugárzásra számíthatunk!

Délnyugati áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így a következő napokban már az átlagosnál is melegebb időre számíthatunk. A jelenlegi számítások szerint a meleg légtömegnek bőven lesz utánpótlása, ezért tartósabb kánikulai időszak veheti kezdetét.

A fölénk érkező levegő többnyire száraz lesz, így összességében sok napsütésre számíthatunk, átmeneti erősebb gomolyfelhő képződés azonban bárhol előfordulhat majd. Szerdától egy gyenge front súrolhat majd bennünket, ennek hatására néhol előfordulhat hűsítő zápor, vagy zivatar, a hőmérsékletekben azonban nem lesz változás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett helyenként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, vagy zivatar csak néhol fordulhat majd elő. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 28-20 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejéig folytatódik a kánikula, helyenként azonban már egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar is előfordulhat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, változékony, felhő, kánikula, front, nyár, időjárás, eső, csapadék