Egy közelgő hidegfront előterében ma kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, így erősebb lesz a gomolyfelhő képződés és ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam. Helyenként felhőszakadás, vagy jégeső is előfordulhat majd. Folytatódik a meleg, nyári idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek még továbbra is 30 fok közelében alakulnak majd.

Holnapra megérkezik fölénk a hűvösebb levegő, a délutáni órák hőmérséklete már mindenhol 25 fok alatt alakul majd. Eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek hatására egyre több lesz a napsütés. Csütörtökön folytatódik az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, kellemes idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat. A változóirányú szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. A késő esti órákra 20-22 fok közé hűl a levegő.

Szerda: eleinte még előfordulhat egy-egy futó zápor, majd napközben csökken a felhőzet, egyre több lesz a napsütés. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntektől a hétvégéig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, napos, száraz időre számíthatunk. Az anticiklon fölé délies áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így fokozatosan visszatér a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, kánikula, enyhül, nyár, változékony, felhő, csapadék, eső, időjárás