Egy közelgő hidegfront előterében kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így ma valamivel több lesz felettünk a gomolyfelhő, de zápor, vagy zivatar továbbra is csak néhol fordulhat majd elő. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de a magasabb páratartalom miatt ebből nem sokat érzékelünk majd.

Kedden is folytatódik a kissé változékony idő, a hétfőinél valamivel többfelé várható zápor, zivatar, majd szerdára hűvösebb, de egyre szárazabb léghullámok érkeznek fölénk.

Átmenetileg jelentősen felfrissül a levegő, a legmagasabb hőmérsékletek már mindenütt 25 fok alatt alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és néhol zápor, vagy zivatar is kialakulhat majd. Az északi szél megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Kedd: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. A változóirányú szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: eleinte még előfordulhatnak záporok, majd napközben csökken a felhőzet, egyre több lesz a napsütés. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felében fokozatos felmelegedés kezdődik, a hétvégén már kánikulai melegre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, felhő, változékony, kánikula, nyár, front, időjárás, eső, csapadék