Egy közelgő gyenge hidegfront előterében meleg, a délutáni óráktól kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk. Ma tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre nagyobb területen emelkedik a hőmérséklet 30 fok fölé. A labilis levegő azonban kedvező feltételeket teremt a gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi zivatarok kialakulásának, melyek elszórt jelleggel főleg a délutáni, esti óráktól lesznek majd jellemzőek.

Hétfőn és kedden egy hullámzó hidegfront alakítja időjárásunkat, így gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és további záporokra, zivatarokra számíthatunk. Kismértékben már mérséklődik a nappali felmelegedés, a magasabb páratartalom miatt azonban ebből nem sokat érzékelünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, erősebb felhőzetnövekedés, illetve elszórt zápor, zivatar majd a késő délutáni, esti óráktól valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat. A változóirányú szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük majd.

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, inkább csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A változóirányú szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szerdára átmenetileg jelentősen felfrissül az idő, ezzel egy időben azonban csökken a csapadékhajlam is. A hét második felében fokozatos felmelegedés kezdődik, a hétvégére visszatér a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, melegedés, kánikula, strand, eső, nyár, időjárás