Továbbra is egy anticiklon alakítja időjárásunkat, a leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz az idő. Az anticiklon fölé délies áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, ma már kevéssel 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Eleinte folytatódik a száraz idő, majd holnaptól átmenetileg kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, így erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés és a délutáni, esti órákban már záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: folytatódik a napos, száraz idő, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

Szerda: eleinte napos, száraz idő várható, majd napközben egyre erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés és a délutáni órákban néhol zápor, vagy heves zivatar is kialakulhat majd. A változóirányú szél élénk, zivatar környezetében átmenetileg viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a meleg nyári idő. A napsütést azonban gyakran zavarhatják meg gomolyfelhők és időnként záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, enyhül, változékony, felhő, front, kánikula, csapadék, eső, időjárás