Anticiklon alakítja időjárásunkat, a jelentős változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz az idő, csak kevés gomolyfelhő jelenik meg az égen.

Az anticiklon fölé déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így további felmelegedés várható, főleg szerdán már kevéssel 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. A hét közepén a meleg mellé páradús léghullámok is érkeznek, ennek hatására már időnként erősebben is megnövekszik a gomolyfelhőzet és néhol hűsítő zápor, vagy zivatar is kialakulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: sok napsütés várható, csak néhol növekedhet meg kissé a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

Szerda: eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd a délutáni órákban már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is előfordulhat majd. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a meleg nyári idő. Szerdán és csütörtökön a napsütés mellett egy-egy helyi zápor, vagy zivatar is előfordulhat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, enyhül, felhő, változékony, tavasz, eső, csapadék, időjárás