A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet.

Az anticiklon fölé időközben egyre melegebb léghullámok érkeznek, így fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a kezdeti 20 fokok után visszatérnek a 25 fok körüli maximum hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A késő esti órákra 13-15 fok közé hűl a levegő.

Szombat: időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, emellett azonban hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől további jelentős felmelegedés várható, a hét közepén már 30 fok körüli csúcs hőmérsékletekre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, eső, enyhül, változékony, front, tavasz, időjárás, csapadék