Ma egy hidegfront alakítja időjárásunkat, felhőátvonulásos, szeles időre számíthatunk. Jelentős csapadék nem várható, futó záporok azonban előfordulhatnak majd. A front mögött az eddigieknél jóval hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, a délutáni órák hőmérséklete már csak 17-19 fok között alakul majd.

Holnaptól már szárazabb, de továbbra is hűvös léghullámok érkeznek fölénk. Csökken a csapadékhajlam, több lesz a napsütés, ennek ellenére azonban csak kissé erősödik a nappali felmelegedés.

Szombattól aztán délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Erős felmelegedés kezdődik, visszatér a nyári idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Legfeljebb elvétve fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

null

Szombat: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, szerdán már 30 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: visszaesés, hőmérséklet, időjárás