Ma még meleg, többnyire száraz levegő érkezik fölénk, ezért a napsütésé lesz a főszerep, a délutáni órák hőmérséklete pedig már elérheti a 27-28 fokot.

Holnapra nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására több lesz felettünk a gomolyfelhő és a délutáni óráktól szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Folytatódik a meleg idő, csak néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Vasárnap fokozatosan csökken a csapadékhajlam, már csak elszórtan fordulhatnak elő futó záporok. A megerősödő északnyugati széllel néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomoly, illetve fátyolfelhőzet. A déli, délkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

Szombat: eleinte napos idő várható, majd a délutáni órákban már erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: eleinte még erősen felhős idő várható, majd napközben fokozatosan csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhatnak záporok. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején ismét szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően több lesz a napsütés és az átmeneti kisebb hőmérséklet visszaesés után újabb felmelegedés kezdődik. A hét közepétől azonban várhatóan ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hűvös, zivatar, tavasz, felmelegedés, zápor, csapadék, időjárás