Egy ciklon előoldali áramlásában egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így erőteljes felmelegedés kezdődik, holnaptól már az átlagosnál is melegebb időre számíthatunk. 

Péntektől nedvesebb, labilis légtömegek érkeznek fölénk, ami kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Péntek délután néhol heves zivatar is előfordulhat majd, felhőszakadás és jégeső kíséretében. A növekvő páratartalom miatt egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, napközben pedig többnyire 22-25 fok közötti csúcs hőmérsékletekre számíthatunk. Az alacsonyabb értékeket az erősen felhős helyeken, illetve időszakokban mérhetjük majd. A tartósan napos helyeken ugyanakkor kevéssel 25 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A késő esti órákra 15-17 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol esetleg heves zivatar is előfordulhat majd. A délnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. A változó irányú szél élénk, zivatarok környezetében viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején is folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított meleg idő. Szerdától csökken a csapadékhajlam, szárazabb, ugyanakkor kissé hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár