Északi áramlással sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így átmenetileg jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Napközben eleinte erősen felhős idő várható, majd a délutáni óráktól már szárazabb levegő érkezik fölénk, felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az erősen szeles időben csupán 13 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók. Az éjszakai órákban nyugalomba jut felettünk a hidegfront, leáll a légmozgás, ennek hatására pedig erősen lehűl a levegő. Általában 0,+2 fok közé csökken a hőmérséklet, de az ismert fagyzugos helyeken -1,-2 fok is előfordulhat majd.

A hideg levegő utánpótlása ezzel meg is szűnik, szerda napközben már ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, kissé már emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtöktől gyors, erőteljes felmelegedés kezdődik, beköszönt a kora nyárias idő. A fölénk érkező levegő azonban nem lesz túl száraz, így záporok, zivatarok továbbra is előfordulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: eleinte erősen felhős idő várható kisebb esőkkel, záporokkal, majd napközben felszakadozik a felhőzet, helyenként több-kevesebb napsütés is lehet. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a késő délutáni óráktól már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is előfordulhat majd. A délnyugati szél erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntektől tovább melegszik az idő, de egyre inkább fokozódik a zápor, zivatarhajlam. Jelentős lehűlés ezúttal nem várható legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, fagy, lehűlés, csapadék, időjárás