Megérkezett a CFS modell hosszútávú anomália előrejelzése május hónapra. A modell átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé melegebb, átlagosan csapadékos idővel számol. Az átmeneti erősebb felmelegedéseket újabb és újabb hidegfrontok szakítják meg, így tartósan meleg időre egyelőre nem számíthatunk.

Európa felett az ilyenkor szokásosnak megfelelően jelentős hőmérsékleti kontraszt alakult ki. A kontinens északi részén bár gyengülve, de még tartja magát a hideg bázis, ezzel szemben a déli területeken már nyáriasan meleg az idő. A hőkiegyenlítődés miatt a hideg levegő déli szélességek felé veszi útját, a meleg légtömegek pedig fokozatosan észak felé terjeszkednek. A Kárpát-medence és térsége kezdetben a két légtömeg határán, ütközőzónájában fekszik, így folytatódik a változékony, hideg-meleg frontokkal tarkított időjárás. Az erősebb felmelegedések alkalmával már 25 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet, ugyanakkor az átmeneti hidegfrontok nyugalomba jutásakor még továbbra is előfordulhatnak gyenge talaj menti fagyok. A hideg és meleg légtömegek keveredésénél átmenetileg növekszik majd a csapadékhajlam.

Az idő múlásával azonban tovább gyengül, zsugorodik az északi hideg bázis, ezért dél felől már egyre nagyobb területeket hódíthat meg a meleg levegő. Ennek következtében fokozatosan csökken a hőkontraszt, így időjárásunk is nyugodtabbra fordulhat majd. A jelenlegi modellszámítások szerint, a hónap közepétől afrikai eredetű, igen meleg léghullámok érkeznek fölénk, így bizonytalan időre beköszönthet az igazi nyár.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése májusra.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése májusra.

3. Ábra: a hideg és meleg légtömegek határvonala továbbra is közelünkben húzódhat majd, így május első felében még folytatódhat a változékony idő. Még a hónap első dekádjában újabb jelentős lehűlés érkezhet. (a GFS modell hőmérsékleti előrejelzése május 9-re, 1500 m magasságra.)

4. Ábra: a hónap közepétől afrikai eredetű, igen meleg léghullámok indulnak meg a Kárpát-medence fölé. A déli tájakon már 30 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, tavasz, front, eső, csapadék, időjárás