Egy hullámzó frontrendszer érte el a Kárpát-medencét, amely a következőkben csak lassan araszolgatva halad kelet felé, így péntek estig meghatározza majd időjárásunkat.

Napközben nyugat felől tovább növekszik a felhőzet és egyre többfelé számíthatunk csapadékra. Az esők, záporok mellett egy-egy zivatar is előfordulhat majd, de tartós, nagy területre kiterjedő csapadék nem valószínű. A megye nagy részén folytatódik az átlagosnál melegebb idő, a maximum hőmérsékletek továbbra is 20 fok közelében alakulnak majd.

Holnap már felettünk lesz a frontzóna, így többnyire a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Néhol akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Szombatra elhagyja térségünket front, mögötte pedig már szárazabb, de egyelőre hűvös léghullámok érkeznek fölénk. Felszakadozik a felhőzet, a hőmérsékletek azonban csupán 15 fok közelében alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Eleinte csak elszórtan, majd napközben már egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a megye északnyugati tájain mérhetjük majd. A késő esti órákra 11-13 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fokig melegszik a levegő, az alacsonyabb értékeket a megye északnyugati tájain mérhetjük majd.

null

Szombat: eleinte még erősen felhős, vagy borult idő várható, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, kevés napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől fokozatos felmelegedés kezdődik, visszatérnek a 20 fok feletti hőmérsékletek. A hét közepétől labilis légtömegek érkeznek fölénk, ennek hatására növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár