Erős délnyugati áramlással meleg léghullámok érkeznek fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete ma már elérheti a 23-24 fokot.

Holnap egy hullámzó frontrendszer éri el térségünket, hatására változékonyabbra fordul az idő. Napközben megnövekszik, megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A hőmérsékletekben egyelőre nem várható lényeges változás, folytatódik az átlagosnál melegebb idő.

Pénteken a frontzóna alakítja időjárásunkat, így folytatódik a változékony idő. Az esti órákig még többfelé várható újabb eső, zápor, majd ezt követően fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, már csak 15 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat jelentéktelen futó zápor. A déli, délnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A késő esti órákra 14-16 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Szórványosan várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb az esti óráktól szakadozhat fel tartósabban a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől fokozatos felmelegedés kezdődik, a jövő hét elejére visszatér a kellemes tavaszi idő. Számottevő csapadék már nem várható, legfeljebb elvétve alakulhatnak ki futó záporok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, tavasz, időjárás