Egy ciklon előoldali áramlásában egyre melegebb, többnyire száraz léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Szerdáig további jelentős felmelegedés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek helyenként már megközelíthetik a 25 fokot. A meleg levegő beáramlása erős déli szél kíséretében történik, így ténylegesnél valamivel hűvösebbet érezhetünk majd.

A kora nyárias idő nem lesz tartós, csütörtökön ugyanis egy hullámzó frontrendszer éri el térségünket, amely péntek estig meghatározza majd időjárásunkat. Nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és napközben már egyre többfelé várható eső, zápor, kezdetben egy-egy zivatar. Egyelőre csak kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek még többnyire 20 fok közelében alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor. A délnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékeket Somogy keleti tájain mérhetjük majd.

Távolabbi kilátások: péntekre jelentősen visszaesik a hőmérséklet és további esőkre, záporokra számíthatunk. A hétvégén fokozatosan javul az idő, a jövő hét elejétől már ismét 20 fok közelébe melegszik a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, felhő, front, tavasz, változékony, fagy, időjárás, eső, csapadék