A viharos időt okozó mediterrán ciklon fokozatosan távolodik térségünkből, de csapadékzónája a délutáni órákig még hatással lesz ránk. Napközben még többfelé várható újabb havazás, havas eső, eső majd az esti óráktól csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. A napközben még erős, időnként viharos szél is fokozatosan mérséklődik, így holnap hajnalban a gyengén felhős, derültebb tájakon fagypont alá csökken a hőmérséklet.

Péntek napközben már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, a nappali hőmérsékletek azonban csak 10 fok körül alakulnak majd.

Szombatra délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több fokkal enyhébb, a későbbiekben nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, a délutáni órákban azonban már záporokra is számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire borult idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, havas eső, havazás. Az északi szél erős, többfelé viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A késő esti órákra 1-3 fok közé hűl a levegő.

Péntek: napközben gomolyfelhős és napos időszakok váltakoznak, csapadék már nem várható. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete általában -2, 0 fok között alakul, de néhány helyen ennél is hidegebb lehet. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd a délutáni óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor is előfordulhat majd. A délnyugati, majd később északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnapra egy hidegfront érkezik fölénk, néhány fokkal ismét visszaesik a hőmérséklet. Hétfő hajnalban még előfordulhat gyenge fagy. majd ezt követően jelentős felmelegedés kezdődik, szerdán már 20 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók. A jövő hét második felében azonban ismét változékonyabbra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, enyhül, eső, havas, változékony, front, , fagy, tavasz, csapadék, időjárás