Dél felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, így napközben már a felhőké lesz a főszerep és időnként esők, záporok is előfordulhatnak majd.

A ciklon áramlási rendszerében már hűvösebb levegő érkezik fölénk, így jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már csak 10 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

Holnaptól egyre nagyobb hatással lesz ránk a ciklon, azaz több csapadékra és további erős lehűlésre számíthatunk. A ciklon hátoldalán viharossá fokozódó északi szél kíséretében sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, lesznek helyek, ahol a délutáni órák hőmérséklete még az 5 fokot sem éri majd el. Az esők, záporok mellett elsősorban a magasabb helyeken, de néhol síkvidéken is havas eső, átmeneti havazás is előfordulhat majd.

Csütörtök estétől lassan távolodik térségünkből a ciklon, csökken a csapadékhajlam, mérséklődik a viharos szél.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Többfelé várható eső, zápor. Napközben megerősödik, a késő esti óráktól viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél. A délutáni órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az esti óráktól a magasabb helyeken havas eső, hó is előfordulhat majd. Az északi szél erős, sokfelé viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Néhol havas eső, átmeneti hóesés is előfordulhat. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntekre elhagyja térségünket a ciklon, felszakadozik a felhőzet és jelentősen mérséklődik a légmozgás. Péntek hajnalban még csak néhol, majd szombatra virradóra már többfelé várható fagy. Szombaton átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, majd vasárnaptól ismét visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, hidegfront, tél, időjárás