A következő időszakban tartós északi áramlás alakul ki a Kárpát-medence felett, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, hűvösebb levegő érkezik fölénk. Fokozatos lehűlés kezdődik, de hétfőig még nem lesz túl hűvös az idő.

Ma egy szakadozott csapadékzóna alakítja időjárásunkat, így több lesz felettünk a felhő és időnként kisebb esők, záporok is előfordulhatnak majd.
Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de még többnyire 15 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók.

Vasárnapra elhagyja térségünket a csapadékzóna, mögötte pedig erős, időnként viharos szél kíséretében szárazabb légtömegek érkeznek fölénk. Eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben már csökken a csapadékhajlam, egyre több lesz a napsütés. A délutáni órákra 15 fok közelébe melegszik a levegő, de az erős szél miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

Húsvét másnapján is folytatódik a hasonló idő, újabb erős front majd kedden éri el térségünket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

0415_szo

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható és szórványosan esők, záporok is előfordulhatnak majd. A változó irányú szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

0415_v

Vasárnap: eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, egyre több lesz a napsütés. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

0415_h

Hétfő: napközben változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, erősebb felhőzetnövekedés majd az esti óráktól valószínű. Néhol előfordulhat jelentéktelen futó zápor. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

0415_egyh

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől egyre változékonyabbra, hűvösebbre fordul az idő. Sok lesz felettünk a felhő és időnként jelentősebb csapadék is előfordulhat majd. A nappali hőmérsékletek jóval az átlagos alatt alakulnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Húsvét, változékony, hidegfront, szél, időjárás