Északnyugati áramlással ma már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, a több-kevesebb napsütés mellett már csak néhol alakulhat ki jelentéktelen futó zápor.

Holnaptól egy ciklon előoldali, meleg áramlásába kerül a Kárpát-medence.
Délnyugatira fordul felettünk a légmozgás, amellyel több hullámban szárazabb, egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Jelentős felmelegedés kezdődik, hétfőre átmenetileg visszatérnek a 20 fok feletti hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: napközben erősen gomolyfelhős és napos időszakok váltakoznak egymással, néhol kialakulhat rövid ideig tartó futó zápor. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: többnyire napos idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól növekedhet meg a felhőzet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: keddtől ismét északnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel váltakozó nedvességtartalmú, hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk. Mérséklődik a nappali felmelegedés és ezzel együtt változékonyabbra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, enyhül, tavasz, front, felhő, fagy, eső, csapadék, időjárás