Északi áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk. Péntekig tovább csökken a hőmérséklet, már az átlagosnál is hűvösebb időre számíthatunk. Ma átmenetileg szárazabb levegő érkezik fölénk, így valamivel több lesz a napsütés, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor.

Megerősödik, több helyen viharossá fokozódik az északnyugati szél, amely jelentősen rontja majd az amúgy sem magas hőérzetünket. Péntekre ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, ezért a felhőké lesz a főszerep és többfelé várható kisebb eső, zápor, jelentős csapadék azonban továbbra sem valószínű. Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már csak 10-12 fok közötti csúcs hőmérsékletek várhatók.

Szombaton eltávolodik térségünkből a csapadékzóna, így napközben megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. A délutáni órákban már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, elszórtan azonban előfordulhat futó zápor. Kissé már erősödik a nappali felmelegedés, kevéssel 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte még borult idő várható, majd napközben felszakadozik a felhőzet, gomolyfelhős és napos időszakok váltakoznak majd egymással. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A késő esti órákra 7-9 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé enyhül a levegő.

Szombat: napközben erősen gomolyfelhős és rövid napos időszakok váltakoznak egymással, elszórtan előfordulhat jelentéktelen zápor. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: hétfőig tovább erősödik a nappali felmelegedés, visszatér a kora nyáriasan meleg idő. Kedden azonban újabb hidegfront éri el hazánkat, ismét változékonyabbra, hűvösebbre fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, enyhül, front, változékony, csapadék, tavasz, eső, fagy, időjárás