Északi áramlással váltakozó nedvességtartalmú, egyre hűvösebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban további lehűlésre, őszies jellegű időre számíthatunk. Többnyire a felhőké lesz a főszerep, inkább csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Péntek estig többfelé és több alkalommal várható eső, zápor, tartós, jelentős csapadék azonban nem valószínű.

Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, holnaptól már csak 10-13 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. Az erős, időnként viharos északi szélben azonban ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak majd elő. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 10-12 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: erősen gomolyfelhős és napos időszakok váltakoznak, elszórtan előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: többnyire felhős idő várható, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak majd elő. Többfelé várható kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégétől jelentős javulás kezdődik időjárásunkban. Több lesz a napsütés és erősödik a nappali felmelegedés. Vasárnaptól visszatérnek a 20 fokok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, változékony, felhő, eső, tavasz, front, fagy, csapadék, időjárás