Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése áprilisra.
A modell az átlagosnál enyhébb, összességében a szokásosnál valamivel szárazabb idővel számol. A hónap során kisebb lehűlések és erősebb felmelegedések váltogatják majd egymást.

Jelentős hőmérsékleti kontraszt alakult ki Európa felett. Messze északon bár gyengülve, de még tartja magát a hidegbázis, ezzel szemben a kontinens déli tájain már egyre melegebb levegő kezd el felhalmozódni. A Kárpát-medence és térsége az ilyenkor szokásosnak megfelelően a két légtömeg határán, ütközőzónájában helyezkedik majd el.

Erre az időjárási helyzetre a meglehetősen változékony, hideg-melegfrontokkal tarkított idő a jellemző. Erősebb ciklon előoldali áramlások alkalmával akár 25 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet, ugyanakkor az átmeneti hidegfrontok hatására átlagos köré hűlhet a levegő. A hidegfrontok nyugalomba jutásakor továbbra is előfordulhatnak rövid ideig tartó gyenge fagyok.

Az anomália előrejelzés alapján ( 2. ábra ) a csapadék zöme Európa északi tájaira koncentrálódhat majd, a középső területek felett ugyanakkor többnyire anticiklonális hatások érvényesülhetnek.
Az átvonuló hidegfrontok környezetében ugyan előfordulhatnak átmeneti esők, záporok, zivatarok, de összességében a márciusihoz hasonló, átlagosnál szárazabb idő valószínű.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése áprilisra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése áprilisra.

null

3. Ábra: jelentős hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európa felett. A Kárpát-medence a két légtömeg határán, ütközőzónájában fekszik.

null

4. Ábra: folytatódik a hőmérsékleti hullámvasút. Az átmeneti jelentős lehűlés után még a hónap első felében újabb felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú, április, időjárás