Anticiklon alakítja időjárásunkat, ennek köszönhetően folytatódik a többnyire napos, száraz idő, legfeljebb csütörtökön egy gyenge front hatására növekedhet meg átmenetileg a felhőzet.

Az anticiklon fölé ma melegebb léghullámok érkeznek, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 22 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: napos és gomolyfelhős tájak váltakoznak, legfeljebb elvétve fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégéig további felmelegedés várható, a napi maximum hőmérsékletek helyenként már megközelíthetik a 25 fokot. A jövő hét elejétől kissé változékonyabbra fordul az idő, jelentős lehűlés azonban nem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, változékony, tavasz, front, felhő, fagy, eső, csapadék, időjárás