Jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban. A hétvégétől megszűnik a meleg levegő utánpótlása, ezzel együtt pedig északira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk.

Fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés, a kezdeti 20 fokok után vasárnap már csak 10 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

Szombat estig még nem valószínű csapadék, vasárnapra azonban kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, szórványosan várhatók kisebb esők, záporok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: napos és fátyolfelhős időszakok váltakoznak egymással, legfeljebb elvétve alakulhat ki futó zápor. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20 fok körül alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékeket a déli tájakon mérhetjük majd.

Vasárnap: eleinte gyakran lesz erősen felhős az ég, majd napközben már rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Szórványosan valószínű kisebb eső, zápor. Az északi szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: hétfő hajnalra kiderül az ég, mérséklődik a szél, ennek hatására többfelé valószínű gyenge fagy. A jövő hét elejétől fokozatos enyhülés kezdődik, a hét második felében már ismét 20 fok közelében alakulnak a hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, felhő, tavasz, változékony, fagy, csapadék, eső, front, időjárás