Egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A következő napokban tovább emelkedik a hőmérséklet, az ilyenkor szokásosnál jó 10 fokkal melegebb időre számíthatunk. Az éjszakák egyre enyhébbek lesznek, napközben pedig 22-23 fokos maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak majd.

A fölénk érkező levegő nem lesz túl száraz, így a több-kevesebb napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és helyenként zápor, zivatar is kialakulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő.

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, néhol előfordulhat futó zápor, vagy gyenge zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol futó zápor, vagy gyenge zivatar is előfordulhat majd. A déli, délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szombatig még folytatódik a szokatlanul enyhe idő, majd vasárnaptól egy hidegfront hatására mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, változékony, enyhül, felhő, eső, fagy, tavasz, csapadék, időjárás