Az éjszakai órákban egy hidegfront érte el a Kárpát-medence térségét, amely a következőkben lelassul, hullámot vet felettünk, így az egész hétvége időjárást meghatározza majd. Vasárnap estig többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, de nagy mennyiségű csapadék nem valószínű. A legkevesebb eső Somogy déli, délnyugati tájain várható.

Az északnyugatira forduló széllel hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is az átlagosnál enyhébb időre számíthatunk.

Hétfőre várhatóan elhagyja térségünket a frontzóna, mögötte pedig már szárazabb, több fokkal enyhébb léghullámok érkeznek fölénk.
Több lesz a napsütés és jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már 15 fok feletti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat majd a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A nyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, egyes napokon akár 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, a több-kevesebb napsütés mellett időnként záporok is előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, szalinay, változékony