Péntekig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a csapadékos időt okozó frontok egyelőre elkerülik térségünket. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak rövid időszakokra növekedhet meg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet. Az éjszakák még továbbra is hidegek lesznek, a szélvédett helyeken fagypont közelébe csökkenhet a hőmérséklet. Napközben azonban a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban már 15 fok körüli csúcs értékeket mérhetünk majd.

Péntek estétől északnyugat felől már nedvesebb légtömegek érik el térségünket, így a hétvégére változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: nagyrészt napos, száraz idő várható, jelentősebb felhőzetnövekedés majd a késő délutáni, esti óráktól valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején már csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, futó záporok azonban ezek után is előfordulhatnak majd. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, kaposvár, időjárás