Anticiklonális hatások alakítják a Kárpát-medence időjárását, a változékony, csapadékos időt okozó markáns frontok elkerülik térségünket. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, jelentéktelen záporok azonban csak elvétve fordulhatnak elő. Ma egy egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, ennek hatására megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél, viharos széllökésektől azonban nem kell tartanunk. A front nem okoz lehűlést, sőt kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már eléri a 14-15 fokot.

Csütörtöktől szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően sok napsütésre, kellemes tavaszi időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. A több napsütés a reggeli, délelőtti órákban várható. Legfeljebb elvétve alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: eleinte többnyire napos idő várható, majd a délutáni óráktól fokozatos felhősödés kezdődik. Késő estig még nem valószínű csapadék A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén átmenetileg nedvesebb léghullámok alakítják időjárásunkat, így sok lesz felettünk a felhő és többfelé várható eső, zápor. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. A jövő hét elején csökken a csapadékhajlam, ismét enyhül az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, enyhül, csapadék, felhő, tavasz, eső, fagy, front, időjárás